İNÖNÜ HAVACILIK EĞİTİM MERKEZİ Eğitim Merkezi

İnönü Havacılık Eğitim Merkezi gerek tarihinden gelen havacılık birikimi ve geçmişi, gerekse de sahip olduğu uygun hava koşulları ile ülkemizin ve dünyanın önemli sportif havacılık merkezlerinden biridir.
Her yıl ülkemizin her köşesinden gelen binlerce gence havacılığın değişik dallarında eğitimler vererek, onları geleceğe hazırlamakta, havacılık ilgi ve sevgisini yaymaya ve aşılamaya çalışmaktadır.
Eğitim merkezinde yıl boyunca Planör, Paraşüt, Yelkenkanat, Yamaçparaşüt, Model Uçak, Microlight, Gyrocopter ve Ultralight branşlarında eğitimler verilmektedir.
Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi’ndeki 925 Dönüm alan içerisinde; 1.200 metre uzunluğunda 29-11 ve 900 metre uzunluğunda 34-16 toprak çim pistleri, idari binalar, uçuş kulesi, hangar, derslikler, çamaşırhane, kantin, atölyeler, marangozhane, model uçak lazer kesim atölyesi, model uçak gösteri alanı, 300 kişilik yemekhane, 245 kişilik yatakhane, 130 kişilik misafirhane bulunmaktadır.
Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi’nin tarihsel süreci ise şu şekildedir :
3 Mayıs 1935 yılında Ankara’da kurulan Türkkuşu Genel Müdürlüğünde Ruslardan alınan 4 planör ve 2 Rus öğretmen ile ilk faaliyetler başlamıştır.
Ancak burasının düz bir alan olması nedeniyle planörler ile kısa süreli uçuşlar yapılabilmiştir. Planörler için önünde ve üzerinde düz iniş alanları bulunan, rüzgarı karşıdan alan tepelik alanlara ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle Atatürk’ün emri ile Planör Kampı kurulması için uygun bir bölge arayışı başlamıştır. Bu maksatla Vecihi HÜRKUŞ ve Anohin adlı Rus Pilot bir uçak ile havadan araştırmalarına başlamışlardır.
Vecihi HÜRKUŞ İstiklal Savaşı sırasında Eskişehir bölgesindeki uçuşlarını hatırlamış ve pilotlar uçakla İnönü’deki harman yerine inerek burada incelemelere başlamışlardır. İnönü’nün güneyinde yaklaşık 250 ile 350 m. yüksekliğindeki tepelerin kuzeye bakan kısımlarının planörlerin uçuşlarına uygun olduğunu görmüşlerdir. Çünkü planörlerin uzun süre havada kalabilmeleri için tepelere çarparak yükselen rüzgarların kaldırıcı gücüne ihtiyaç duyulmaktaydı ve bu bölgedeki rüzgarlar da istenilen şekildeydi.
Vecihi HÜRKUŞ aldığı bilgilerle hemen çalışmaya başlamış, bu çalışmalar kısa zamanda sonuca ulaşmış ve 10 Temmuz 1936 yılında çadırlı olarak “Yüksek Planör Uçuş Kampı” adı ile eğitim merkezi kurulmuştur.
Yüksek Planör Kampı, II.Dünya Savaşı’nın başladığı yıllarda (1939) çalışmalarını "Gedikli Hazırlama Yuvası" adı altında devam etmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alacak birçok subay, astsubay ihtiyaç duyulan sınıflarda (bombardımancı, telsizci, muhabereci, fotoğrafçı ve silahçı) 1948 yılına kadar burada yetiştirilmiştir.
Yıllarca burada binlerce gence konaklama ve yemek dahil ücretsiz havacılık eğitimleri verilmiş, yüzlerce pilotun hava yollarına ve hava kuvvetlerine geçişine köprü olmuş, yetiştirdiği pilotlarla ülkemizin havacılık turizmine katkı sağlamış, verdiği havacılık eğitimleri ile belki de bisiklet kullanmasını bile bilmeyen birçok gence bir hava aracı kullanmasını öğreterek, onların kendilerine olan özgüvenini ve cesaretini artırmıştır.
Öğrencilere burada ;
  • - Paylaşım ve birlikte yaşam öğretilmiş,
  • - Cesaret kazandırılmış,
  • - Muhakeme yeteneği ve arkadaşlık duygusu geliştirilmiş,
  • - Özgüveni artırılmış gençlerin profesyonel havacılığa ilk adımının attırılması sağlanmıştır.


Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi havacılık tarihinin önemli bir ismi olduğu gibi sportif havacılığın geleceği için de önemli adımlar atmaya devam edecektir.


Merkezimizde 925 Dönümlük bir alan içerisinde 34-16 ve 29-11 olmak üzere 2 adet çim pist mevcuttur.