Türkiye Hava Sporları Federasyonu (THSF) tarafından 04.04.2025 tarihinde yapılan “Hava Sporları Camiasına Önemle Duyurulur” başlıklı duyuruya istinaden bu açıklamanın yapılması zaruriyeti doğmuştur. İlgili duyuruda 7405 sayılı Kanun ve THSF Ana Statüsü dayanak gösterilerek;
“Belirtilen mevzuat hükümleri bağlamında; spor federasyonumuz dışında herhangi bir kurum veya kuruluşun spor faaliyeti/ yarışma/ müsabaka vb. yaptıramayacağı, kurs/seminer/eğitim vb. düzenleyemeyeceği, bunlara ilişkin belge oluşturamayacağı, yetkisiz kurumlarca düzenlenen belgelerin geçerli olmayacağı ve bunların spor federasyonu izlenimini oluşturacak şekilde davranışta bulunamayacağı, bu şekilde davrananlar hakkında kanunun amir hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunulacağı ve tüm yetkilerin kullanılacağı…”
İfadelerine yer verilmiştir.
Bu kapsamda;
1. 1.Öncelikle “havacılık eğitimi” ve “sportif havacılık” kavramlarının doğru anlaşılması gerekmektedir. Ülkemizde Türk Hava Kurumu (THK) havacılık eğitimini tüm branşlarda tam 100 yıldır gerçekleştiren yetkili bir kurumdur. THSF ise sportif havacılık alanında yetkili bir kuruluştur. Dolayısıyla her iki birimin yetki alanları birbirinden farklıdır.
2. 2.Yapılan duyuruda yer verilen 7405 sayılı Kanun, adından da anlaşılacağı üzere “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” olarak sportif alanda yapılacak faaliyet ve düzenlemeleri içermektedir. THSF bir spor federasyonu olarak bu Kanuna göre faaliyet göstermekteyken, THK bir spor kulübü değildir ve adı geçen Kanun kapsamına girmemektedir.
3. 3.THSF, havacılığın sportif yönüyle ilgili bir kuruluş olup, 7405 sayılı Kanun’un “Spor elemanlarının belgelendirilmesi” başlıklı 44. maddesinde belirtildiği üzere spor idarecisi, çalıştırıcı, antrenör, eğitmen, hakem ve benzeri spor elemanlarının yetiştirilmesi ve belgelendirilmesi ile yetkilidir. Yine aynı Kanunda yer verildiği üzere yarışma, müsabaka gibi sportif faaliyetleri organize etme ve onaylamada; sportif amaçlı kurs, eğitim ve seminer düzenlemekte de yetkilidir. Dolayısıyla THSF, havacılığın sadece spor yönüyle ilgili bir kuruluştur; ticari tandem kursları ve eğitimleri ise sportif bir faaliyet olmayıp ticari bir faaliyettir. Bu eğitimi de standart koyan her kuruluş verebilir. APPI uygulamaları da buna bir örnek teşkil etmektedir.
4. 4.THSF, havacılığın sportif yönü dışında kalan “havacılık eğitimi” ve “ticari havacılık” alanında yetkili olmayıp, THSF’nin yukarıdaki açıklamasında belirttiği “spor federasyonumuz dışında herhangi bir kurum veya kuruluşun spor faaliyeti/ yarışma/ müsabaka vb. yaptıramayacağı, kurs/seminer/eğitim vb. düzenleyemeyeceği, bunlara ilişkin belge oluşturamayacağı, yetkisiz kurumlarca düzenlenen belgelerin geçerli olmayacağı…” ifadesi yetki aşımı niteliğindedir.
5. 5.THK ise “Yüzyıllık Havacılık Eğitim Merkezi ve Havacılar Topluluğu” olarak yukarıda belirtilen hususlar kapsamında tüm havacılık branşlarında; kurs, seminer, eğitim vb. düzenlemeye, bunlara ilişkin belge oluşturmaya, her türlü havacılık faaliyetini yürütmeye 100 yıldır tam ve doğrudan yetkili bir kurumdur.
Nihayetinde; Türk Hava Kurumu havacılık eğitimlerinin verildiği, havacı yetiştiren müesses bir eğitim kurumudur. THSF ise havacı olarak yetişenlerin sporcu olmak, spor eğitimi almak ve sportif faaliyetler için başvuracağı yetkili bir kuruluştur.
Havacılık kamuoyuna saygıyla duyurulur. 04.04.2025
TÜRK HAVA KURUMU
